Friday, February 4, 2011

Vahukommitort või vahukommikook :)




Tordi tegin oma poja 4. aasta sünnipäevaks ja tahtsin katsetada midagi uut ning kuna oleme suured vahukommisõbrad, siis mõtlesingi proovida kuidas see tordina oleks. Igatahes koosneb tort nö 4-st kihist. Alustades alumisest : 1) kakaopõhi 2) kohupiimakreem 3) vahukommikiht 4) sulatatud shokolaad

Alustasin vahukommikihi tegemisega.Vaja läheb:

2-2,5 dl suhkrut
1 dl vett
u 25 ml punasõstrasiirupit (Muidugi kui siirupit ei ole või kasutada ei taha,s iis võib lihtsalt 25 ml vett rohkem panna ja vahukommikiht tuleb valge.Punasõstrasiirupiga tuli roosa ja natuke punasõstramaitseline)
1 tl vaniljesuhkrut (võib kasutada ka vaniljeessentsi)
3 tl zelatiini ja selle lahustamiseks 50 ml vett.
Vormi põhja raputamiseks: u 3 spl tuhksuhkrut ja 2 tl maisitärklist

Pane suhkur , vaniljesuhkur ja vesi ühte potti ja tasasele tulele keema. Keeta seda segu u 15 minutit, seni kuni siirup on veidi paksenenud ja siis tõsta jahtuma. Jahtumise ajal vooderda koogivorm (mina kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi) toidukile või küpsetuspaberiga ja raputa sinna peale tuhksuhkru-maisitärklise segu. Siis paisuta zelatiin ning sulata veevannil.Lase samuti väheke jahtuda. Sega siirup ja zelatiin kokku ning miksriga (või köögikombainiga) vahusta umbes 10 minutit. Et oleks selline tugev ja kohev vaht. Kalla see vaht koogivormi ja pane u 2-ks tunniks külmkappi (soovitavalt kata koogivorm kaanega või toidukilega)

Kakaopõhjaks sobib imehästi tavaline kakaobiskviit. Või siis mingi selline muredam taigen ,kus shokolaadi kasutatud. ( võib ka loomulikult hoopis päris tavalise šokolaadikoogi teha põhjaks..nagu siin)

Traditsiooniline biskviit (aga õhuke kiht)
2 muna
2 spl suhkrut
3 spl tumedat kakaod (võiks olla segatud vähese suhkruga)
2 spl jahu
1 tl kartulitärklist
0.25-0,5 tl küpsetuspulbrit.

Munad vahusta suhkruga ära. Sega omavahel kuivained ja lisa ettevaatlikult segades munavahule. Küpsetama peab seda taigent u 20 minutit. Ja lase jahtuda.

Kui biskviit jahtunud, siis kata see kohupiimakreemiga ( mina kasutasin banaanimaitselist ja kulus 1 toru ehk 300 g , soovikorral võid biskviiti veel eraldi nt piimaga niisutada eelnevalt.)
Kohupiimakreemikihi peale aseta ettevaatlikult vahukommikiht. Kui see sinna asetatud, siis ma panin vormile ääre ümber tagasi, sets muidu võib vahukommikiht alguses omavoliliselt ühele poole sõitma hakata. Kõige pealmiseks kihiks sulatasin ma shokolaadi vähese piimaga (100 g shokolaadi ja 2 spl piima) , lasin jahtuda veidi ning valasin vahukommikihi peale ja asetasin kogu kupatuse külmkappi natukeseks tahenema.

Minule endale meeldis ja lapsed olid ka päris vaimustuses sellest koogist. Kuigi teksti pikkuse järgi võib tunduda, et on suur mässamine, siis tegelikult on päris lihtne selle tordi valmistamine. :)